Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0521-769003
  • info@winterfinancieeladvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0521-769003

Smartphone gevallen. Wat doet de inboedelpolis?

Telefoons en tablets worden steeds vaker geclaimd op de inboedelverzekering. Maar kan dat eigenlijk wel? 

Telefoons en tablets vormen natuurlijk gewoon een onderdeel van je inboedel. Logisch dat ze dan ook als 'inboedel' verzekerd zijn. Toch is dat niet het hele verhaal. Want hoe een smartphone verzekerd is op een inboedelpolis hangt van verschillende factoren af. We leggen het graag even uit. 

Wat dekt eigenlijk de inboedelverzekering? 

Een telefoon en een tablet zijn net als een kast en een bankstel onderdeel van de inboedel. En dus ook als zodanig verzekerd. Bij schade door bijvoorbeeld brand, storm, waterschade of inbraak kunnen we dus een claim indienen bij de betrokken verzekeraar. 

De meeste claims aan telefoons en tablets ontstaan echter door het laten vallen. En dát is iets dat lang niet iedere inboedelpolis dekt. En dan komt automatisch de vraag boven, hoe dat dan wel onder de dekking van een inboedelpolis gebracht kan worden. 

Een all-risks inboedelverzekering?

De term “all risks” ken je misschien wel van de autoverzekering. Letterlijk betekent het: verzekerd tegen alle risico’s. In werkelijkheid is de dekking niet echt 'all-risks' want vaak geldt er nog steeds een aantal beperkingen, maar veel verzekeraars bieden deze 'all-risks-dekking' vaak ook aan voor inboedelverzekeringen.
De dekking gaat dan verder dan de vaste omschrijving van 'brand-storm-inbraak-waterschade' etc. Want de verzekeraar voegt dan een passage toe met de tekst 'overigens alle andere plotselinge onverwachte en van buiten komende oorzaken'. En dan kan (bijvoorbeeld) het vallen van een smartphone wel gedekt zijn. 

Wat zijn de nadelen van een all risks inboedelverzekering?

Eigenlijk zijn er geen nadelen. Of het zou moeten zijn, dat voor schades die onder die aanvullende 'all-risks-clausule' vallen een extra eigen risico wordt aangehouden. Een eigen risico dat doorgaans overigens niet meer bedraagt dan enige tientjes. 

Is dat dan het hele verhaal?

Nee, dat niet. Want we zeiden het al, ook bij all-risks gelden nog steeds wat beperkingen.
Wat dat betreft is het goed te weten, dat ook bij all-risks de inboedelverzekering over het algemeen alleen dekking bestaat voor schades die binnen de verzekerde woning plaatsvinden. Wie zijn telefoon dus op straat of bij vrienden laat vallen, of in een restaurant kwijt raakt, kan die schade nog steeds niet verhalen op de inboedelpolis. All-risks geeft dus wel degelijk een geweldig stuk extra dekking, maar dan wel binnenshuis.

Maar misschien is nog wel belangrijker te weten, dat voor veel zaken bepaalde maximale dekkingen gelden. Sieraden bijvoorbeeld, maar ook elektronica, kunstvoorwerpen en verzamelingen kennen gemaximeerde vergoedingen. 

Wat dat betreft kan het best verstandig zijn periodiek na te gaan of de inboedelpolis nog wel aan de huidige eisen voldoet. 

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-02-2018. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.